понеделник, 3 февруари 2014 г.

"Здрав дух в здраво тяло" е, като работа на пълен работен ден

В последните 2-3 години наблюдавам устойчиво увеличаване на статиите най-вече за здравословно хранене (диети, отделни храни, вегетарианство, веганство и т.н.), все повече информация за енергии и духовност, малко информация за "прочистване" на организма, тук там информация за физически упражнения, йога, спорт и основни принципи обобщени в десетина точки от български и източни учители, лечители и философии, но забелязвам съществен недостиг на информация за интегрален подход към физическото и психическото здраве, особено при днешния ритъм на живот. Ще се опитам накратко да изложа своята гледна точка и това, което аз съм прочел, изпробвал и модифицирал съгласно моите разбирания и нужди.

Принципно интегралния подход към здравето представлява философия и начин на живот започваща от ставането сутрин, лична хигиена, физически, мисловни и дихателни упражнения, хранене, периодични физически и енергийни прочиствания, движение сред природата и спорт, контрол над мислите и чувствата, общуване с околните и не на последно място качествен нощен сън. В отделни статии ще разгледам подробно всеки един аспект от гореизброените на базата на моя личен опит, както и от други източници, които намирам за полезни, практични и интересни, а по-долу ще споделя обобщено моя поглед върху всяко едно от тях накратко.

Всеки ден виждам десетки статии за полезни храни, а какъв смисъл има да се храниш здравословно, ако още със сутрешното ставане трупаш стрес, след което се опитваш бързайки да хапнеш нещо "здравословно" препоръчано ти от някой, който няма никаква идея за твоите вкусове, начин на живот и мислене. Ефекта от подобни експерименти може дори да бъде обратен. По-добре яж това, което ти харесва с удоволствие, вместо да се измъчваш да ядеш препоръчани от някого храни, които намираш за "безвкусни". Ключов фактор при храненето е неговото количество и честота на употреба на определен продукт, а не само вид и качество. Всеки човек трябва да узрее за определен начин на хранене и определени храни и всякакви опити да се прескочи този процес на "узряване" води до фиаско и даже обратен ефект. Познавам само един диетолог, който препоръчва хранене спрямо вашия режим на живот и горещо бих го препоръчал на нуждаещи се.

Преди да стигнем до здравословното хранене задължително трябва да направим "прочистване" на организма в буквалния и преносния смисъл, иначе би изглеждало, като да слагаме чист килим на мръсен под. Напълно ненужно и дори вредно. Ето сега наближава пролетта и заедно с нея и времето за прочистване на организма от зимните "натрупвания". Житния режим вече става все по-популярен, но малко хора знаят или прескачат фазата за подготовка за подобен режим, която трябва да започне поне 1-2 седмици по-рано за хората консумиращи всякакви храни, включително и месо. Задължително е човек да изключи месните продукти, както и да пие повече вода и да мине на по-лек режим преди подобни строги диети. Иначе ефекта е като да качиш начинаещ и нервен шофьор на ферари и да си мислиш, че всичко ще бъде наред шофирайки из градската джунгла.

Доброто физическо здраве за удивлението на повечето хора започва със ставането сутрин, а не със храненето. Това, което се случва обикновено сутрин е да чуете пронизителния звук на алармата на часовника или на мобилния телефон да звъни...и се налага внезапно да напуснете страната на сънищата :-). Някои скачат, като пружини от леглото, други натискат бутона Snooze и продължават да спят до момента в който вече е твърде късно за преход от сън към бодърстване и отново влизат в режим "стрес". Желателно е постепенно събуждане и изпълнение на кратка сутрешна програма за поддържане на здравето на която ще се спра в отделна статия.

От гледна точка на движението повечето хора считат, че "разходката" до паркинга на автомобила или от офиса до заведение за бързо хранене е напълно достатъчна. А по-близо до истината е, че човек трябва да изминава между 5 и 7км пеш всеки ден или поне когато може. Някои ходят на фитнес или йога (известна също, като пилатес, "хот йога" "пауър йога" и др.) 1-2 седмично и мислят, че всичко е наред, а всъщност необходимостта на организма е всекидневна и е желателно това да се прави сутрин след ставане. Последната статия, която прочетох за вредата от джогинга не ме изненада, освен това, че аз разбрах за това натоварване на ставите и сърцето от елементарен личен (и единичен) опит преди поне 15 години. Толкова е просто всеки сам да установи за себе си нещо дали е добре, но малко го правят. Отиваш на футбол и после си като пребит, бягаш 5км и се чудиш болки ли имаш или просто не си трениран. Извода е много прост: просто опитай нещо различно, примерно като практиките в център Митра (осъзнати и концентрирани упражнения и пози)и виж как ще се чувстваш след това. Друг вариант е да се разходиш в планината дори и на по-лек терен и пак да почустваш ефекта сам, а не да слушаш чужди съвети. Мускулната треска от нетрениран организъм и износване на стави и сухожилия не са едно и също нещо. Тренировките на неподходящ за вас спорт или практика определено не са добър избор и биха могли да имат дори обратен ефект.

Общуването с другите (особено със роднините) е колосална тема, но и това е ключов фактор за доброто психическо, физическо и емоционално здраве. Нима един човек, който прави сутрин гимнастика, храни се здравословно и дори се движи повече, но пък не успява да се изчисти от тежкия "емоционален" багаж с който ни товарят уж за наше добро близки и роднини би могъл да бъде здрав човек?! Или постоянните нерви шофирайки по улиците. Има лесни и високо ефективни практики за емоционално разтоварване, които ще споделям, както на моите занятия, така и в блога. А за тези, които са опитали всичко и все още имат проблем се предлага и "външна" помощ без аналог. Тука влиза и темата за контрол на ума и мислите. На тази тема ще отделя повече място в следващи публикации.

Сънят, като от част от здравословния живот е от изключителна важност. При всеки човек е индивидуално, но все пак има общи насоки и правила при спазването на които би могло да се постигне значителен здравословен ефект. Ранна вечеря, ранно лягане, изпълняване на техника за релаксация, "прелистване" на изминалия ден, решаване на трудни въпроси чрез съня и завършване с ранно ставане. Семейната среда и децата внасят допълнителна трудност за добрия сън, но като семеен човек бих могъл да споделя моя опит и начини за справяне.

Като завършек ще споделя една мисъл, която ми хрумна днес " Здравето е дар от Бога, а неговата поддръжка е наша ежедневна грижа" (нямаше я в Гугъл, проверих :-):) Митра

Няма коментари:

Публикуване на коментар