четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Денят се познава от сутринта - сутрешен комплекс "Митра"

В тази статия ще споделя моя личен "Сутрешен комплекс", който съм си съставил на база на моя личен теоретичен и практичен опит. Практиките са измислени преди стотици (а може би и хиляди) години, но всеки сам би трябвало да избере комбинацията подходяща за него. Като цяло преди да стигнем до ставането сутрин бих искал да започна от лягането и сънят. Със сигурност не винаги го спазвам, но в общия случай се старая да си легна да спя, когато наистина ми се спи и това при един "нормален" режим се случва около 21-22 часа. Друг фактор за добър сън е ранна и лека вечеря около 18-19 часа и пропускане на "интересните" новини от деня или цялата вечерна доза телевизия.:-)

Интернет е далеч "по-здравословна"(в разумни граници и със сигурност поне час преди лягане) възможност човек да се информира за събитията, които го интересуват, а не да чува и тези, които не само нямат никакво значение за отделния човек, но дори го натоварват психически. За съжаление съвсем малко хора имат такива навици за лягане, но при добро желание(като при всичко в живота) това може да се създаде, като навик без никакви проблеми. Както казва един мой приятел, ако не стане доброволно става "доброзорно" имайки впредвид, че влошеното ти здравословно състояние може да ти даде ясен знак, че трябва да промениш нещо в ритъма и приоритети си на живот. Разбира се има безброй фактори, които могат да влияят на това, кога да си легне човек, но приоритети и решения всеки би трябвало да си взема сам и то преди да стане пълнолетен.

Един прекрасен начин да се успокои ума преди заспиване е практиката на "Йога Нидра" (психичен сън), която практикуваме и в Център за хармония "Митра". Има множество статии и варианти на тази древна практика за дълбока релаксация, но за съжаление повечето от тях са тип "фентъзи медитации", които до голяма степен са изкривили оригиналната структура и цел на практиката. Практиката е развита и популяризирана от Свами Сатянанда и аз лично предпочитам варианта воден от негови преки ученици (настоящи учители). Заспиването с успокоен ум е една сериозна предпоставка (макар и не единствен фактор) за ставането сутрин бодър и свеж и на това трябва да обърне внимание всеки поставил си за цел доброто душевно и физическо здраве. Когато имам нужда и време слушам запис на йога Нидра или си я провеждам сам на ум в съкратен вариант. Винаги е по-добре от нищо.

И така сутрин, човек може да избере да се буди по-различен начин, но аз лично съм установил, че най-прекрасните и леки "събуждания" са ми били, когато съм силно мотивиран от предната вечер за това, което ще правя на другия ден. В такива случаи съм се събуждал много преди алармата на часовника и абсолютно бодър. В общия случай е желателно да се използва тиха бавна и приятна мелодия за събуждане да се избегне стреса от сутринта. В момента в който усетя, че съм поне частично буден се старая да легна по гръб и да поема по-дълбоко въздух без да отварям очи. В този момент човек все още се намира в състояние "алфа" и е най-добрия момент да си повтори "утвърждение" (мобилизираща формула) за лични дългосрочни и сериозни цели. Признавам си, че не винаги това е първото нещо за което се сещам сутрин, но със сигурност се старая да си насоча внимание към нещо, което ме е карало да се чувствам радостен и щастлив за да мога стартирам деня с добро настроение. Впоследствие може постепенно да разтривате челото си между веждите с длан, да свивате и отпускате бавно пръстите в юмрук, раздвижване на пръстите, масаж на палците започвайки от "китайската" енергийна точка между показалеца и палеца, движение напред назад на пръстите на краката и други плавни движения. Едно от най-ефикасните за мен се оказа поставяне на ръцете зад тила и разтриване на областта на "малкия мозък" (проекция на продълговатия мозък и съответно - начало на ретикулярната формация, която е особено важна за регулирането на съня, бодростта и основните жизнени функции). Протягането и бавното "усукване" на тялото са също много полезни техники при ставане, които рядко пропускам. Отварянето на очите обикновено става бавно и постепенно, като може да се комбинира с нежно разтриване на слепоочията и ушните миди. Малко хора знаят, че върху ушната мида се намират множество акупунктурни точки съответствуващи на съответните органи в човешкото тяло и масажа им сериозен положителен ефект върху тялото. При желание може да се продължи с разтривка на средната, долната част на гърбът, както и целия кръст със свити юмруци (външната част нагоре). Въображаемото "Каране на велосипед" също е много ефективно дори и за десетина секунди. В крайна сметка след бавно изправяне разтривам леко колената и ставам.

Първото нещо, което правя след това е да поема глътка студено пресовано олио (по-вкусен, но и по-скъп вариант е кокосово масло) с което се жабуря 10-15 минути, докато върша всичко останало неизискващо по никакъв начин да говоря :-)Тази практика е в пъти по-ефективна за изчистване на токсините в устната кухина от директно измиване на зъбите с паста за зъби. Минимума е 10 минути за да има ефект, а препоръчително е около 15 мин. За нея има изписано много в Интернет, така, че няма да се впускам в подробности тук. Отделям около минута за съзерцание през прозореца, като от две години имам удоволствието да наблюдавам катериците сутрин, пеенето и живота на птичките, тишината, изключителните цветове в розово-червената гама на облаци при изгрев (когато ги има)и да вдишвам дълбоко въздух. Следва изпразване на червата и пикочния мехур, като за хора с проблеми с червата ("лениви черва" или констипация) на практиките в Център за хармония "Митра" всеки път показвам просто упражнение със изключителен ефект. След това си приготвям поне 500мл топла вода с температура 50-60 градуса и разтварям чаена лъжичка сол в каничка с вода с температура около 36-40 градуса(практиката се казва джала нети) за прочистване на носът. Подобни канички вече могат да се закупят на много места в България и не са екзотика. Продължавам с измиване на лицето с хладка вода и обтриване на тялото с влажна кърпа (напоена със студена вода и изцедена). Това упражнение има много ободряващ и събуждащ ефект и не е никак неприятно, както може да си помислите :-). До този момент се старая да се жабуря със олиото докато стане съвсем рядко. Впоследствие олиото се изплюва и се жабуря със част от солената вода преди да съм я използвал за промивката на носът. Препоръчително е измиване със аюрведична паста за зъби след това. Аз предпочитам тези на индийската фирма Дабур (Meswak,Red), но не съм ги виждал на българския пазар. От тези на нашия пазар препоръчвам K.P.Namboodiri’s или Супиривики. След това промивам ноздрите със каничката със предварително подготвената солена вода и завършвам със серия силови издишвания (капалабати) за да не остава вода в ноздрите. Изпивам поне 1-2 чаши топла вода (понякога с парче лимон)и продължавам със сутрешния комплекс от упражнения, част от който водя и на практиките в Център за хармония "Митра".

Комплекса е съвсем опростен, ефективен и кратък. При липса на облаци и ясен изгрев 2-3 минути съзерцание на слънцето е най-добрия старт, а зимата дори го комбинирам с изкачване на близкия хълм (500м) тъй като в този сезон слънцето не се вижда от прозореца :-). Започвам с три пъти мантрата ОМ (тука всеки има избор да я замени със звук, който повече го тонизира, като изпяване на гласните а, е, и, о, у или гамата), продължавам с още две мантри за хармонизиране на ума (тука може да се замени или допълни с утвърждения или молитви според личния избор). Ако гледката през вашия прозорец е подтискаща и мрачна, може да използвате по-висок етаж или дори покрива. В краен случай можете да визуализирате слънцето и изгрева със затворени очи. След това започвам със физическите упражнения, които са комплекс за ставите, усукване на гръбнака, "палмово дърво", комплекс "посрещане на слънцето", "свещ" и когато имам време продължавам с "рало", "мост" и главо-колянна поза. За дихателните упражнения заделям около 5-10 минути за "пълно" и "алтернативно" дишане. Следва упражнение за диафрагмата и корема наречено "Наули", което масажира вътрешните органи и приключвам физическите практики с "гълтане на корема" (Удиана бандха), което изпраща енергия към мозъка.:-)Всичко завършва с кратка релаксация и три пъти мантрата ОМ. Няма да ги обяснявам поотделно, тъй като са част от практиките в Център за хармония "Митра". В общи линии този комплекс отнема около час без излишен стрес и бързане. За някои това е много време за здравето, за други е малко. Избора остава ваш. :-)

Митра

Няма коментари:

Публикуване на коментар